Cég

Azur története

Home » Cég » Azur története

AZUR - A Brand Története

" A szenvedéllyel, hittel és bátorsággal minden lehetséges. AZUR egy példa arra, hogy az élet segít azoknak, akiknek van hitük, bátorsága és méltósága. "- Dr. John J Farber, az ICC Industries Inc., New York elnöke.

Kevés temesvári ember tudja, hogy az AZUR gyár sorsának kapcsolata van Eugen Farber élet történetével, a város tiszteletre méltó családjának tagja, John J Farber apja, aki jelenleg az ICC Industries Inc. tulajdonosa és elnöke, amelynek AZUR része. A Farber család az Opera tér egyik épületében élt, Loyd mellett és Temesvár egyik leghíresebb családja volt, a 20-dik század elején.Eugen Farber, a Temesvári Gyártók Szövetségének elnöke a város egyik kiemelkedõ személyisége volt, amelyet különleges érdemei és közvetlen részvétele Timisoara gazdasági és társadalmi tevékenységében különböztett meg.


Mindez 1844-ben kezdõdik, az év, amikor a ”Fabricele Unite de Ulei și Săpun S.A” nevű gyertya és szappangyártó céget alapították.

Késõbb, 1923. augusztus 1-jén Eugen Farber létrehozott egy kereskedelmi vállalatot, amely a festékek kereskedelmével foglalkozik.

1925-ben a behozatali viszonyok nagyon súlyosak lettek, úgy döntenek, hogy a kereskedelmi társaságot átalakítják az ipari társaságokba, a ”Fabrica Unită de Lacuri și Vopsele” gyár, amely ugyanazon a helyen működik együtt a ”Fabricile Unite de Ulei și Săpun” gyárral, a 4-es számú Penes Curcanul utcán található épületben.

1940 májusáig az üzem tevékenysége folyamatosan nõtt, de egy pusztító tűz tönkreteszi a lakk részlegett és részben az olaj részleget.

Ez az incidens meghatározza az új, akkoriban kiváló minõségű berendezések beszerzését, és az üzem tevékenysége három héttel a tűz után folytatódik. De ... a háború kopogott az ajtón. Egy másik próbálkozás túllépése...A háború elõtti idõszakban a ”Fabrica Unită de Lacuri și Vopsele” gyár festéket készít fegyverek számára, melynek hatására az alkalmazottak létszáma 1944-re 115 fõre nõtt.

Ha 1923-ban, amikor a gyárat csak 15 alkalmazottal hozták létre, az idõ minden kísérletén és nehézségén túl az ország egyik legismertebb lett, ügyfelei, mint az ”Uzinele ”Astra” Brașov și Arad”, ” Uzinele Domeniilor Reșița”, ”Direcția Uzinelor Hunedoara”, ” Fabrica Română de Explorări Făgăraș”, ” Uzinele Solvay București” és ”Concordia Ploiești” gyárak.

Az 1948-as év egy másik világot hoz magával - egy igazságtalan világot, amelynek törvényei arcát mutatják. A 119-es számú törvény alapján. 1948. júniusán, a vállalkozás államosítása alá tartozik. A gyárakat államosítják és elvesztik a szabadság és számüzetés árán. Eugen Farber, aki már börtönben van, a hatóságok nyomása alatt kijelenti, hogy egyetért a gyár lemondásával.

Az ”Fabrica Unită de Lacuri și Vopsele” gyár megõrzi a nevét, és a ”Fabricile Unite de Ulei și Săpun” gyárt ”Lumina”-nak fogják nevezni. 1948. november 1-ig külön működnek, amikor a ”Întreprinderile Chimice Gheorghe Doja” néven egyesülnek.

1963 óta az új gyár ”Fabrica de Lacuri și Vopsele Azur Timișoara” nevet kapja. 1951 és 1956 között a román állam programozta a festékek és lakkok gyártásának szabványosítását az ország egész területén.

Az Azur új termékeket vezetett be: új mosodai szappanok, korróziógátló és antifouling festékek (1953), beltéri tűzálló festékek (1953), nitrocellulóz lakk bútorokhoz (1953), ezután a vállalat egyik kiemelt termékévé vált, szintetikus gyanták e-mailekhez levegõvel és kemencés szárítással (1959). John Farber, Eugen Farber fia, New Yorkba érkezik, ahol a ”Polytechnic Institute of Brooklyn ” intézetben kémiai doktorátust szerez.

1952-ben John Farber a cégen belül egy vegyszer osztályt fejleszt ki. A cég elfogadja az ICC Industries Inc. nevet, és az Egyesült Államok egyik legnagyobb kémiai konglomerátumává válik. Az ICC Industries Inc. három kontinensen lévõ irodákkal rendelkezik, és számos kémiai, gyógyszeripari és műanyag gyárat birtokol. Az ICC Industries Inc. visszavásárolja az AZUR gyárát – hajdan a Farber család tulajdonában, majd amelyet a kommunisták nacionalizáltak. Számtalan késés, akadályok és jogi boktatók után 2000-ben a gyár visszatér a Farber család tulajdonába.

John J Farber visszaköveteli a tulajdonhoz való jogot és tárgyalásokat folytat a román állammal az SC AZUR SA többségi részesedésének megszerzésért, a vállalat egyik nehéz idõszakában. Az új beruházások jelentõsen hozzájárulnak a tõke, a technológia, a gépek és a know-how-hoz. A következõ 15 év jelentõs változásokat hoz az üzleti, technológiai és vezetési modellben, amely a vállalat vitathatatlan sikeréhez vezet.

170 éves történelemmel és egy lenyűgözõ történettel AZUR az egyik legrégebbi és legismertebb temisvári vállalat.

A Farber család életének alapelvei: az oktatás, a kitartás és az odaadás, az AZUR cég újraépíti a megalapozott értékeket: az alkalmazottak idõben megkapják a jövedelmüket, a helyzettõl függetlenül, és a fogyasztó folyamatosan minõségi termékeket kap igényeinek kielégítésére. Ma az Azur elismert a piacon mint a magas színvonalú megoldások szolgáltatója, amely a nagy európai város méltó hosszú távú partnerségének megszilárdítására törekszik.

Somerset Hírlevél
feliratkozás
* A GDPR előirása szerint, mely hivatalba lépett 2018.05.25-én, a feliratkozása magába
foglalja beleeggyezéssét az ön adatai tárolássára magánjelegű newsletter küldés érdekében.
Kapcsolatfelvételi adatok
tel: 0040-256-222139
fax: 0040-256-222179