Interjú Marc- Andre Fritsche, AZUR igazgatója

Home » Media » Sajtó » Interjú Marc- Andre Fritsche, AZUR igazgatója

Marc-André Fritsche, az Azur vezérigazgatója: Az épíötipar az üzletünk fö mozgatórugója

A temesvári nagy Azur vállalatnak három gyártósora van. A víz alapú festékek sora teljes kapacitással működik, és szándékunkban áll a termelési kapacitás bövítése*.

A temesvári Azur festék és gyanta gyár már nem csak Romániában, hanem az országhatárokon kívül is egy ismert név. Az üzletágak száma és a termelés is évröl évre nö. Az üzletröl és a profilpiacról beszéltem Marc-André Fritsche-val, az Azur vezérigazgatójával, aki interjút adott a Constructiv magazinnak.

Tud adni nekünk néhány technikai adatot a gyárról?

Gyárunk 12 hektáron fekszik Temesváron, amely egy olyan egység, amelyben háromféle gyártósor működik:
• vízalapú festékekhez és oldószerekhez;
• poliészter és alkid gyantákhoz;
• SMC (Sheet Molding Compound)  és üvegszállal erösített poliészterhez.
Míg az oldószeres gyártósorhoz a gyártási kapacitásunknak mindössze 50% -át használjuk ki, a víz alapú festékekhez a gyár jelenleg teljes kapacitással működik, és még a termelési kapacitás bövítésének lehetöségét is vizsgáljuk.

Mi az Azur gyár termékportfóliója, amely az építiöpar számára?

Az építöipar számára széles választékkal rendelkezünk:

homlokzati szilikon dekoratív vakolatok, belsö és külsö használatú, fehér és színes antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezö, latexen alapuló lemosható szilikonos vakolatok.

Ismertek vagyunk, hogy egy rétegű, gyorsan száradó fa és fém zománcok és a rozsdára közvetlenül alkalmazandó festékek széles választékát kínáljuk vevöink számára.

A fa és fém zománcok széles választékát ismerjük el egy rétegben, gyorsan szárítva, és közvetlenül a rozsdára alkalmazandó festékeknél.

Az Azur által kínált epoxi alapú padlófestékek nagyon jó megoldást jelentenek a betonfelületek védelmére és díszítésére, különösen, ha a felület számára védelmet kell biztosítani az olyan agresszív tényezökkel szemben, mint a súrlódás, a mechanikai kopás vagy a vegyi anyagokkal való érintkezés. Az epoxi alapú padlófestékek alkalmazási területei különbözöek, az orvosi és gyógyszerészeti területek, az élelmiszeripar, az ipari és a termelési csarnokok közterek és kereskedelmi belterekig terjednek.

Milyen helyi ingatlanszegmenseket ért el a csoport termékei az utóbbi 2-3 évben a mennyiségeket tekintve?

Termékeinket új projektekhez és felújításokhoz használták, különösen lakóterületeken 67%-ban és 33%-ban ipari épületekhez. A termékeink skálája  különbözö területeken felhasználható korrózióvédelemmel ellátott ipari festékeket tartalmaz.

Voltak-e százalékos változások ezekben a 9-10 évvel ezeöltti helyzethez képest?

Az elözö évekhez képest az ipari épület építési projektek (termelési területek) számának növekedésével 3–5%-kal nött az e piaci szegmenshez kapcsolódó termékek értékesítése.

Melyek a forgalmazási csatornák? Hogyan érik el az Azur termékek a felhasználókat / fogyasztókat?

Romániában használjuk a közvetlen értékesítést, a disztribútorokat és a speciális forgalmazási csatornákat is: hagyományos kiskereskedelmi értékesítés, csináld magad szaküzletek, az építöipari piac és az ipari fogyasztók.

Egy új bemutatótermet nyitottunk gyárunk bejáratánál, ahol a teljes termékpalettánk jelen van, és ahol technikai tanácsokat kínálunk ügyfeleinknek, melyeket Románia más településeire is ki szeretnénk terjeszteni.

Az idei év más újdonsága a bukaresti térség és a szomszédos területekkel új partnerségi szerzödések aláírása. Arad, Caraş Severin és Temes megyékben közvetlen forgalmazók vagyunk, és az idén kiterjesztettük az üzletet Dolj, Olt, Mehedinţi, Vâlcea, Gorj és Argeş megyékbe is.

Jelen vagyunk a romániai és külföldi csináld magad üzlethálózatokban. Magyarországon, a Cseh Köztársaságban és Szlovákiában a festékek értékesítése külföldi partnereinknek 7% -kal nött az év elsö öt hónapjában, mint az elözö év azonos idöszakában.

Tudom, hogy az elmúlt években nagyon jó jelenlétük volt az export értékesítésben. Mi a helyzet most?

Amint azt korábban említettem, erös partneri kapcsolati szerzödéseket kötöttünk mind az Európai Unió egyes cégeivel, mind Franciaországban, Németországban, az Egyesült Királyságban, Lengyelországban, Magyarországon, de erös partneri kapcsolataink vannak az unión kívüli egyes cégekkel is.

Külföldi kapcsolataiknál maradva tudom, hogy néhány évvel ezelött a legtöbb nyersanyagot külföldröl importálták. Mi a helyzet jelenleg?

A kémiai iparban a hazai termelöi nyersanyagpiac az utóbbi idöben zsugorodott, ami ahhoz vezetett, hogy nyersanyagok 90%-át importáljuk és csak 10%-át vásároljuk a helyi termelöktöl.

A szakági piac, amelyen tevékenykednek (lakkok, festékek, gyanták) az elmúlt években nött. Hogyan változtak az Azur lakkok és festékek árai az elmúlt években?

A román piac még mindig árérzékeny piac.

Mi, más piaci szereplökhöz hasonlóan, a piacon a nyersanyagok hiányának, az emelkedö árak, az infláció miatt, valamint az energia, a közművek, a gázárak emelkedése miatt is az elmúlt években  meg kellett emelni a festékárakat. Az áruházak polcain a festékek ára még mindig alacsony, és az áruházi árak átlagos növekedését várjuk.

Milyen beruházásaik voltak az elmúlt években?

Tavaly elindítottunk egy projektet az energiafogyasztás nyomon követésére. Ennek célja az energiahatékonysági intézkedések azonosítására és megvalósítására irányuló kapacitás növelése az energia megtakarítása, valamint az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának korlátozása céljából.

Különös figyelmet fordítunk a környezetre és termékeink környezetre gyakorolt hatására.

Ezért összpontosítunk olyan, termékreceptek fejlesztésére, amelyek minimális hatással vannak a környezetre.

Kérjük, nevezzen meg néhány projektet, ahova az Azur termékek az elmúlt 12 hónapban érkeztek.

Befejeztünk néhány projektet OMV Petrom céggel, ahova zománcfestéket szállítottunk melyekkel elektrosztatikusan festik le az üzemanyagtartályokat.

Milyen fontosabb projektekre írt már alá szerzödéseket, olyan projekteket, amelyek számára Azur termékeket fognak használni?

Idén tavasszal partnerségi együttműködési szerzödést írtunk alá egy épíötipari céggel, az ANL tömbházak levakolására Temesváron. Ehhez a projekthez homlokzati vakolatot biztosítunk. Ez körülbelül 3.000 négyzetméter.

Melyik Azur termékeket értékesítették legjobban az utóbbi idöben?

A festékpiacon lévö legnagyobb értékesített mennyiségek dekoratív vakolatok és lemosható festékek, mely trendet az Azur követ.

Szóljon néhány szó az Azur üzleteiröl.

A festékek és az ipari bevonatok gyártása mellett kifejlesztettük és megszilárdítottuk a gyanta gyártói pozíciónkat a poliészter és az alkidgyanta piacán.

Azur az egyetlen SMC (Sheet Molding Compound) gyártó az országban, a SMC gyártás saját gyanta alapján történik. Elektromos szekrényeket, dekoratív homlokzati lemezeket, vízelvezetö elemeket és egyéb elektromos és építöiparban használt alkatrészeket is gyártunk.

Új piacokra is beléptek?

Tavaly beléptünk a fémfeldolgozó piacra is.

Hogyan befolyásolta az utóbbi években az épíötipari piac fejlödése a lakk, festék, gyanta üzleti tevékenységét?

Az építöipar a fö mozgatórugó, és fontos számunkra, hogy erre a piacra dedikált márkák álljanak rendelkezésünkre. Termékeink minöségére összpontosítunk. A termékek gyártása során gondoskodunk a környezetröl és befektetünk az innovációba és a kutatásba is.

Milyen üzleti forgalmuk volt 2018-ban, és milyet becsül 2019-re?

2018-ban 160 millió lej üzleti forgalmunk volt, és az idei évre 165 millió lej növekedést becsülünk.

* Ez az interjú a Constructiv magazin júniusi nyomtatott kiadásában jelent meg

Somerset Hírlevél
feliratkozás
* A GDPR előirása szerint, mely hivatalba lépett 2018.05.25-én, a feliratkozása magába
foglalja beleeggyezéssét az ön adatai tárolássára magánjelegű newsletter küldés érdekében.
Kapcsolatfelvételi adatok
tel: 0040-256-222139